Kebuluran telefon bimbit tiga puluh

Adakah kamu ketagihan?
Kawan pernah memperkenalkan buku pakar neurologi terkenal David J. Linden , Rahsia keseronokan – mendedahkan ketagihan manusia. Dalam buku menyebut tentang masalah ketagihan berterusan terhadap manusia akibat “litar keseronokan”, boleh beli kalau berminat.
Rupa-rupanya, manusia apabila melakukan perkara tertentu boleh merangsang “litar keseronokan”, ia akan menyebabkan kita rasa baik, dan menyebabkan kita sentiasa ingin melakukan perkara itu. Telefon bimbit, internet, ketagihan permainan video merupakan salah satu. Sudah tentu, ini penilaian dan kefahaman dari aspek fizikal. Litar keseronokan akan mengkuatkan keseronokan, perhatikan kalau ketagih! Itulah sebab saya selalu katakan: manusia patut sedar, ketahui pendirian diri, pada masa yang sama perlu berubah mengikut masalah, agar tidak menambah kesan negatif tanpa disedari! Menagih dadah sebagai contoh: pada mula-mulanya mungkin seronok, sekiranya ketagih, akan “dikawal”, tiada apa yang boleh dilakukan! Ketagihan telefon juga begitu!
Saya suka topik ini – “kebuluran telefon bimbit” tiga puluh, harap dapat menyedarkan orang yang sentiasa telefon bimbit berada di sisi!
Ming:“Hong, saya mendapati kamu selalu tunduk kepala selepas menukar telefon pintar!”
Hong:“Apa? Saya telah menyiapkan kerja rumah, main seketiar ada masalahkah?”
Ming:“Saya tahu kamu ada buat kerja rumah. Masalahnya kini kamu selalunya bercakap dengan telefon apabila lapang, masa dahulu, kamu akan keluar main bola, berbual dengan nenek, mencuci anjing, dan membawa kawan menyertai aktiviti bermakna seperti kebuluran tiga puluh…sekarang saya bercakap dengan kamu, kamu pun tidak tengok saya!”
Hong:“Kak, kamu sangat bising! Apakah kamu mahu? Saya sedang berseronok, kamu pula bercakap tanpa henti seperti lebah”
Ming:“Saya pukul kamu, katakan saya lebah! Ambil, ini adalah kebuluran telefon bimbit tiga puluh the youth way, cepat letakkan telefon bimbit, biarkan kebuluran telefon tiga puluh minit!”

Selepas tiga puluh minit…
Hong:“Kak, terima kasih, saya rasa saya boleh cari beberapa adik-beradik mengadakan aktiviti kebuluran telefon bimbit tiga puluh! Tetapi sekurang-kurangnya tiga puluh jam!”
Ming:“Ha ha! Baik! Tetapi saya tidak tahu beberapa orang berani lakukannya! Bagi pemuda sekarang, kebuluran telefon bimbit lebih dahsyat daripada kebuluran!”


Kesedihan ibu Ling
“Ibu Ling, datang beli sayur ya!” tauke chen berdiri, menyediakan satu plastik beg untuknya."
“Tauke chen, selamat pagi! Bagi saya dua pokok kubis.”
Ibu Ling nampaknya kurang berdaya. Apabila tauke chen memilih sayur untuk dia, dia bertanya: “Tauke chen, kamu lebih muda dari saya, adakah kamu ketahui apa maksud era E?”
“Ibu Ling, apakah yang berlaku? Kamu nampaknya gelisah, apakah yang berlaku di rumah kamu?”
“Tauke chen, jawablah soalan saya dahulu!”
“Era E bermaksud kehidupan kita berada di era bersama komputer, internet, produk digital. Kenapa kamu tiba-tiba tanya soalan ini?” Tauke chen menjelas.
“Anak saya Qian! Selepas dia kenali pelajar baru yang bernama Ke, dia melayari internet setiap hari. Selain pergi tandas, makan, dia meluangkan semua masa di hadapan komputer. Saya hampir menjadi orang asing. Saya nampak komputer adalah orang tersayang dia, semalam sahaja dia marah saya antic lama yang tidak tahu era E!” Ibu Ling berkata dengan sedih.
“Aiya! Kanak-kanak sekarang nampaknya ada kaitan persaudaraan dengan internet!” Tauke chen mengangguk bersetuju. Kawan, adakah kamu merupakan anak ibu Ling, Ke?
Nota: E dalam era e dalam bahasa English merupakan electronic (elektronik). Era e merupakan era elektronik! Iaitu era di mana internet digunakan di pejabat, kehidupan dan bidang lain.
Paksaan Era E
Tidak boleh dinafikan, komputer, internet memang ciptaan hebat. Menghantar mesej, berhubung dengan orang, menyiasat maklumat, membayar wang atas talian, membeli barang, nampak filem, dengar muzik, main permainan, hiburan dan lain, tidak boleh kurangkan. Tanya diri sendiri, adakah kita tidak gembira kalau tiada internet? Sehari tidak dapat melayari internet sudah ingin mati? Berkumpul dengan saudara-mara dan kawan mesti menunduk kepala?
Ada orang memanggil ia “paksaan era e”. Melayari internet, mengaji Facebook, tinggalkan mesej di bilik sembang, seperti makan tidur, setiap hari perlu lakukan, merupakan aktiviti yang tidak boleh dikurang. Walaupun tidak ketagihan permainan video, tetapi tidak tahan nak melepak di internet, orang yang berada dalam keadaan teruk kerana tidak dapat tahan, gambar di internet selalu diingati, mengakibatkan tidak dapat menumpu perhatian dalam kerja atau kelas, ia menjejaskan kehidupan dan masa hadapan.
Apakah itu ketagihan internet?
Ketagihan internet juga dikatakan sindrom ketagihan internet. Pesakit selalunya tidak ambil peduli kehidupan, ketagih dalam permainan video, aktiviti emosi dan hubungan dalam dunia maya. Ada pakar psikologi menganggap ia merupakan sakit mental.
Ketagihan internet fenomena:
 1. Terlalu kedahaga terhadap internet
 2. Berhenti melayari internet, badan akan rasa tidak selesa, gelisah, mudah marah, tidak dapat menumpu perhatian, tidak dapat tidur; reaksi yang disebut di atas boleh diringankan melalui alat elektronik lain, contoh television, permainan atas tangan.
 3. Lapan soalan untuk diagnostik, kalau lebih daripada lima soalan dikenalpasti, mungkin merupakan tanda ketagihan internet. Lapan soalan adalah:
  1. Saya akan menumpu perhatian di internet atau aktiviti atas talian, dan selalu fikir tentang perkara di internet walaupun tidak di atas talian.
  2. Saya rasa perlu menggunakan lebih banyak masa di atas talian baru puas.
  3. Beberapa kali saya cuba mengawal atau berhenti menggunakan internet tetapi tidak berjaya
  4. Apabila saya cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan internet, saya akan rasa kemurungan, mood tidak baik atau mudah marah.
  5. Saya meluangkan masa di internet melebihi masa yang dijangka.
  6. Saya akan menakung risiko menjejas hubungan, kerja, pendidikan, peluang berkerja untuk melayari internet.
  7. Saya pernah berbohong kepada ahli keluarga, kawan atau orang lain untuk rahsiai tahap penglibatan internet.
  8. Saya melayari internet untuk mengelak masalah atau cuba merelakan perasaan, contohnya tidak berdaya, rasa dosa, bimbang atau kemurungan.
Adakah kamu ketagihan?
Jawab ujian di bawah, kamu akan ketahui betapa akrab dengan dunia internet?
Ya (2 markah), Tidak (0 markah), Kadang-kala (1 markah)
 1. Adakah kamu akan lupa menyiapkan kerja rumah kerana melayari internet?
 2. Adakah kamu akan mengorbankan masa tidur untuk melayari internet?
 3. Adakah masa melayari internet melebihi dua jam?
 4. Adakah kamu teringin melayari internet?
 5. Adakah kamu tidak menghadiri aktiviti sekolah kerana ingin melayari internet?
 6. Adakah kamu suka mengucap menggunakan identiti palsu?
 7. Adakah kamu akan ponteng sekolah untuk pergi kafe internet demi permainan atas talian?
 8. Adakah kamu suka menyerang orang melalui internet?
 9. Adakah kamu suka melayari internet di tempat orang tidak perhatikan?
 10. Adakah kamu teringin peluang kedua untuk melayari internet?
 11. Adakah kamu hanya suka menyampai pandangan dan pendapat diri melalui internet?
 12. Adakah kamu tidak suka ada pertukaran mata dengan orang lain?
 13. Adakah kamu selalunya bertengkar dengan ahli keluarga untuk melayari internet?
 14. Adakah melayari internet merupakan perkara yang terpenting dalam kehidupan kamu?
 15. Adakah kamu akan mengorbankan masa makan, rehat untuk melayari internet?
Keputusan
1-10 markah Tahniah! Kamu tahu sikap melayari internet yang betul.
11-20 markah Kamu berada di tahap yang bahaya, patut mengurangkan jumlah dan masa melayari internet.
21-30 markah Kamu telah ketagih, dah sampai masa untuk mengaji situasi melayari internet kamu dan kembali ke ajaran kitab.


Kenapa orang akan ketagih?
Berikut adalah sebab:
Sebab ketagihan `
 1. Pelbagai permainan internet
 2. Kini kerjayaan internet semakin memasuki pasaran remaja, mereka “dadah” permainan atas talian. Pelbagai permainan atas talian direka mengikuti kegemaran remaja, permainan sangat menyeronok, selaras dengan melepasi peringkat, markah, peringkat, hadiah, menarik pemuda terus bermain. Sebenarnya, jangan kata pemuda muda ketagih, orang tua, orang dewasa juga ketagih, bah kata lagi kanak-kanak
 3. Kesepian dan kesunyian
 4. Apabila orang tidak dapat cari perkara yang bermakna untuk dilakukan maka akan melayari internet. Alat sembang memang dapat membolehkan kita berbual dengan saudara dan kawan. Kalau terus begitu, maka perlu perhatikan keperluan jiwa yang sebenarnya. Orang perlukan cinta, perlu berhubung dengan orang, hanya bergantung kepada bilik sembang selalunya akan membuat kita menyesal, kerana itu hanya seketika, selepas turun talian, masih rasa sepi dan sunyi. Kesunyian jiwa perlu dipenuhi oleh cinta Tuhan, Yesus Kristus yang cipta kita…
 5. Hubungan dalam dunia maya
 6. Mencari kawan, keselesaan dan iktiraf adalah salah satu sebab ramai pemuda suka melayari internet. Orang ingini persahabatan, malah cinta, tidak dapati dalam realiti, akan mencari di dalam dunia internet, kerana di sana ada ramai bilik sembang, pusat persahabatan. Ada orang pula akan menyembunyi identiti sebenar untuk berkawan, menikmati perasaan dan keperluan jiwa yang tidak didapati dalam dunia sebenar, tetapi ini pembuatan yang tidak bertanggungjawab.
 7. Melegakan tekanan, lari dari kenyataan
 8. Pemuda zaman ini rasa tertekan kerana kerja rumah dan pelajaran, ada pula hilang minat dan semangat untuk belajar, oleh it uterus masuk dunia internet, katakan melegakan tekanan, banyak kali pula meupakan cara lari dari kenyataan. Di dunia internet, mereka ada peluang menikmati keseronokan berjaya, ini merupakan perbezaan besar daripada kegagalan pelajaran di dunia sebenar.
 9. Susah mengawal diri sendiri
 10. Seorang yang susah mengawal diri sendiri selalunya tidak dapat mengawal tingkah laku diri, sekiranya jatuh ke dalam dunia internet, walaupun ketahui ia akan mempengaruhi pelajaran, tetapi tidak dapat mengawal diri sendiri.
 11. Godaan laman web lucah
 12. Selain permainan, pelbagai “perkara baru” di internet. Pemuda berada di peringkat perkembangan fizikal dan badan, sudah tentang ada ingin tahu terhadap seks. Oleh itu, mereka muda tertarik oleh pelbagai laman web lucah.
Ayah yang kedekut
Wu:“Ayah, ayah, saya yakin dengan peperiksaan kali ini, kalau saya dapat kelima dalam kelas, bolehkah beli saya iPad?”
Ayah:“Wa, kamu hanya tingkat satu, mahu iPad sebagai hadiah kalau keputusan baik, kalau pergi universiti kelak saya perlu beli sebuah pangung wayang untuk kamu?”
Wu:“Ayah, kamu kedekut! Kawan saya semasa tadika kata dia hanya perlu lulus setiap subjek, ibu dia akan beli dia iPad! Lain kata…kamu bukan sangat miskin…”
Ayah pengsan.

Kanak-kanak sekarang menganggap produk elektronik sebagai “bekalan setiap hari”, usia muda bukan hanya tahu menggunakan, malah ingin memiliki. Tetapi, adakah ia soalan “kamu bukan sangat miskin” dan “tidak berdaya”?

Takut ketagih
Joe mengharam anaknya main telefon bimbit (Sinchew/Antarabangsa) 2014-09-13
(Amerika, New York 13) Apabila ramai anak setiap hari mengambil telefon pintar, laptop atau komputer peribadi, Joe, orang terkenal Amerika yang telah meninggal dunia pula melakukan yang sebaliknya, menghadkan masa dan kandungan anak menggunakan produk elektronik.
< Akhbar New York > Penulis ruang khas produk elektronik, Bill berkata, pada tahun 2010 apabila iPad dikemukakan tidak lama, dia pernah tanya Joe: “Anak kamu tentu sukar iPad?” Mana tahu Joe berjawab: “Mereka belum menggunakan, kami menghadkan penggunaan pakar elektronik anak di dalam rumah.” Bill penulis yang mencatat biografi Joe mendedahkan, Joe sekeluarga setiap malam apabila malam berbual tentang buku, sejarah dan perkara lain, “Tiada orang akan mengeluarkan iPad atau komputer, anak nampaknya tidak ketagih produk elektronik”.
CEO pengeluar robot tanpa orang Andison memiliki lima orang anak berumur enam hingga 17 tahun. Dia menghadkan masa penggunaan produk elektronik dan kawalan ibu bapa, juga menghadkan dalam bilik tidur tidak boleh ada produk elektronik. Walaupun anak mengadu ibu bapa terlalu mengawal, tetapi dia katakan: “kerana kita ketahui kebahayaan teknologi, kita tidak ingin anak kita mengalaminya.” Bahaya yang dia kata termasuk kandungan bahan lucah, buli internet, ketagihan.
Seperti pengasas Twitter mepunyai dua anak muda, hanya ada beberapa ratus buku dicetak yang sedia dibaca, tiada iPad. Ramai ibu bapa pakar internet membenarkan anak memiliki telefon bimbit selepas 14 tahun, hanya untuk memanggil telefon, menerima mesej, hanya dibenarkan untuk melayari internet selepas 16 tahun.
Seperti Joe, Andison, Bill, mesti tidak kurang wang membeli pelbagai produk elektronik, tetapi kenapa mereka tidak membelinya? Memang berbaloi kita fikirkan!
Akibat ketagihan produk elektronik
 1. Pelajaran dipengaruhi
 2. Tugas terbesar pemuda adalah belajar bersungguh-sungguh, ini tanggungjawab yang tidak boleh diabai. Sebenarnya, selain kurikulum, mesti memegang peluang menyerap pengetahuan baru. Tidak kira belajar bersungguh-sungguh, atau menyerap pengetahuan baru memerlukan masa, apabila orang menghabiskan banyak masa di dunia internet, bagaimanakah dapat membaik pelajaran?
 3. Penilaian dipengaruhi
 4. Masa pemuda adalah masa pembentukan penilaian peribadi. Namun, ia juga masa paling ingin tahu, tetapi juga merupakan masa paling tidak dapat mengawal, mudah minda diserang, kualiti moral menurun. Internet walupun boleh dikatakan platform sumber terkumpul, pada masa yang sama, ia juga satu pusat maklumat sampah. Sekiranya tidak dapat membahagikan akan mendatangkan kesan negatif. Khasnya penganut Kristian, kita tidak boleh tiada ajaran kitab sebagai asas, sekiranya kurang memahami Tuhan, mungkin salah menilai.
 5. Kesihatan mental dipengaruhi
 6. Pakar menunjukkan, pemuda terlalu melayari internet mudah menunjukkan masalah emosi dan sosial. Pemuda ketagih permainan video terlalu menumpu perhatian, terlalu keletihan, mungkin mengakibatkan kesihatan mental dicederakan, contoh menyebabkan khayalan, tarik tumpuan, ingatan menurun, tindak balas dan kebijaksanaan menurun. Ada ornag mungkin rasa bimbang, murung malah mati!
 7. Hubungan, sifat dipengaruhi
 8. Pemuda yang ketagihan internet sering tidak berkait dengan masyarakat, sikap mereka mungkin tidak ambil peduli, tidak sosial, kurang nilai masa, pendiam dan penutup, kurang minat dengan aktiviti sosial. Mereka tidak ingin diikat, selalunya merosakkan hubungan dengan ahli keluarga kerana main terlalu banyak. Selepas berhubung dengan orang melalui produk elektronik menjadi tabiat, apabila kembali ke dunia sebenar, teknik sosial mereka akan terjejas. Selepas ketagih permainan video, penagih akan rasa kehidupan tidak bermakna sekiranya berhenti main.
 9. Dari ketagihan internet hingga menjadi “kaum tunduk kepala”
 10. Ketagihan internet merupakan satu perkara yang membimbangkan. Sejak telefon pintar, laptop dikemukakan, satu fenomena aneh yang berlaku di sosial kita, ramai orang menjadi “kaum tunduk kepala” kerana ini. “Kaum tunduk kepala” menunjuk kepada ornag yang tidak kira di mana sering menunduk kepala menggunakan telefon pintar dan laptop. Khususnya semasa menunggu, orang akan mengambil produk elektronik dan menggunakannya.
Apakah pencederaan yang akan berlaku?
Seorang orang tua berkata: “Hingga sekarang saya sukar nampak muka cucu saya, mereka balik pada masa jangka yang panjang, tetapi sentiasa menggunakan telefon walaupun balik, makan pun begitu! Saya juga tidak boleh katakan apa-apa, kerana ibu bapa mereka juga begitu…”
“Kaum tunduk kepala” selalu tanpa disedari menggunakan produk elektronik dan tunduk kepala dan main permainan, tengok filem, melayari internet, dan bersembang dengan orang, mengabaikan hubungan dan perasaan dengan saudara dan kawan! Ini fenomena yang tidak sihat.
Berita: Baru-baru ini, ada seorang lelaki di California, Amerika kerana terlalu menumpu perhatian main telefon bimbit, tidak nampak seekor beruang hitam muncul di sudut, apabila lelaki mengangguk kepala, beruang hitam yang tersalah jalan berdiri di hadapan dia, dia pun rasa panik, lalu gegas berlari, nasib baik tidak diserang.
“Kaum tunduk kepala” main telefon bimbit semasa memandu mengakibatkan kemalangan jalan raya; “kaum tunduk kepala” main telefon bimbit semasa berjalan hingga terlanggar tiang, tergelincir, dirampak. Semua perkara ini bukan perkara baru. Main telefon bimbit semasa berjalan atau memandu mungkin membahayakan diri sendiri dan orang lain, mencederakan diri sendri adalah balasan, kalau mencederakan orang lain memang tidak patut!
Di sembahan dan pengumpulan gereja juga ada ramai “kaum tunduk kepala”. Kalau benar-benar lihat kitab elektronik masih dapat diterima, kalau main telefon bimbit patut dikaji semula pembuatan ini.
Ajaran kitab menyatakan ketagihan internet merupakan ikatan yang perlu dilepaskan oleh kanak-kanak, pemuda-pemudi malah orang dewasa. Corinthians bab 6 kata 12 berkata: “Segalanya saya boleh lakukan, tetapi bukan semuanya berfaedah; segalanya saya boleh lakukan, tetapi tidak kira apa, saya tidak dikawal olehnya.” Orang yang ketagih internet sering tidak dapat menjauhi produk elektronik, ia bermaksud dikawal oleh internet, boleh dianggap dijangkit tabiat yang tidak baik tanpa disedari!
Apabila kehidupan dan masa telah dipenuhi oleh produk elektronik, adakah sebagai penganut Kritstian, kita masih ada masa untuk berfikir tentang membuat perkara yang digemari Tuhan? Adakah kita masih mementingkan Tuhan? Saya teka, dunia ini tidak banyak orang yang sentiasa menggunakan telefon bimbit kerana ingin sentiasa menggunakan kitab atas talian untuk menghampiri Tuhan!
Rom Bab 12 kata 2 mengajar kita agar tidak mengikuti dunia ini, hanya perlu memperbaharui dan berubah, agar kamu dapar mengenali apakah itu kebaikan, kesempurnuhan dan kegembiran perintah Tuhan.” Jadi, kita tidak boleh mengikuti zaman, jangan ada niat orang ada saya juga ada, membazir wang untuk menukar produk elektronik, dan tidak meluangkan masa yang banyak, kerana masa bermaksud nyawa, kita harus menghargai nyawa yang Tuhan kurniakan untuk melakukan perkara yang lebih berfaedah.
Kita tidak dapat elak daripada produk elektronik di era 21, namun, kalau kita menggunakan dengan betul dan tidak dikawal olehnya, ia bukan perkara yang buruk!
Kebuluran telefon bimbit tiga puluh
Pemuda yang ada tanda ketagihan, haraplah boleh ada sedikit kesedaran, fikir bagaimana berhenti! Apakah yang patut dilakukan?
Sedaya upaya mencipta satu “dunia tanpa internet”, agar boleh jauhi godaan internet sementara, kamu akan mendapati kita masih dapat hidup dengna baik walaupun tiada internet. Terlibat dalam aktiviti luaran yang berfaedah merupakan salah satu cara yang baik. Gunakan masa lapang untuk aktiviti yang lebih berfaedah, contoh: mendengar rancang radio, membaca akhbar atau buku, bersenam, menjadi sukarelawan, belajar memasak dan kraf tangan, semuanya pilihan yang baik.
Meningkat keupayaan mengawal, menghadkan masa diri sendiri menggunakan produk elektronik, lebih baik sehari tidak melebihi dua jam. Kalau perlu rancangkan satu jadual melayari internet yang tetap. Sekiranya rasa diri masih tidak terkawal, janji tidak dapat ditunaikan, maka perlu cari bantuan orang lain.

Sumber:The Youth Way Fasa 114
Sumber gambar: Direka oleh Freepik